Wetasker wordt inactief vanaf 1/03/21. Super hard bedankt voor jullie steun mede door het gebruik van het platform! Heb je nog geld op jouw account? Stuur even een mailtje naar info@wetasker.be

10 tips om jouw tuin winterklaar te maken

Schrijver: Remco Dumortier

10/22/2017

Deel dit artikel:

Koude temperaturen, sneeuw en ijs: voordat de winter haar intrede doet, is het van het van belang om je tuin ‘winterklaar’ te maken. Door in de maanden oktober en november je tuin te onderhouden, kun je in de lente en zomer optimaal genieten van bomen, planten, struiken en een groen gazon.

Tip 1: hark het blad bijeen

In de herfst laten de bomen hun kleurrijke bladeren vallen en raakt de grond bedekt met loof. Hark al het afgevallen blad van het gazon, zodat het gazon genoeg lucht en licht krijgt en er geen bruine plekken in het gras kunnen ontstaan.

Tip 2: maak het gazon winterklaar

Het gras blijft groeien tot de temperatuur onder de 6 °C komt, je kunt tot die tijd het gras blijven maaien. Laat ook het gazon niet te kaal de winter in gaan, dus maai het niet te kort. Het beste is om in oktober het gras voor de laatste keer van het jaar te maaien. In december kun je kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Zo komt jouw gazon de winter wel door :-)!

Tip 3: Snoeien van hagen en planten

In september en oktober kunnen de eerste hagen gesnoeid worden. Snoei in twee of drie fases. Platanen en vormbomen moeten rond november terug gesnoeid worden. Heesters en planten die in de zomer bloeien, kunnen nu ook gesnoeid worden. Knip de planten en heesters tot op vijf ogen terug. In november kunnen ook de coniferen gesnoeid worden. Gebruik het snoeiafval van coniferen om vorstgevoelige planten mee af te dekken. Maar ook kan er met snoeiafval van coniferen een leuk kerststukje gemaakt worden.

Wie druiven heeft, kan deze ook eind november/ begin december gaan snoeien. Knip alles na het derde oog af. Tot ongeveer half januari kan de druif nog gesnoeid worden: daarna kunt u hem beter met rust laten.

Voor al het snoeiwerk geldt: wanneer de boom begint te bloeden, stop dan het snoeien. Beter kan dan gewacht worden tot het voorjaar of rond juni. De verdamping via bladeren is dan zo groot, dat een boom minder snel gaat bloeden. Tevens geldt voor alles dat gesnoeid wordt: snoei niet wanneer het kouder is dan -5 graden Celsius.
Snoei geen voorjaarsbloeiers, anders worden de bloemknoppen er al uitgeknipt. Voorjaarsbloeiers kunnen het beste na de bloei gesnoeid worden.

Tip 4: denk aan de dieren in je tuin

Maak van je tuin een echt thuis voor dieren! Ruim in de herfst niet te veel op in je tuin zodat de dieren goed de winter doorkomen. Egels kruipen het liefst weg in een dikke laag compost of bladeren voor hun winterslaap. Er bestaan ook egelkoepels waarin stro, hooi of bladeren gestopt kan worden; een heerlijk nest voor de egel!

Hoe kouder het wordt, hoe moeilijker vogels het gaan krijgen met het vinden van voedsel. Je kunt ze een handje helpen door vetbolletjes, pindaslingers of speciale vogelpindakaashuisjes op te hangen.

Tip 5: plaats niet winterharde planten binnen 

Kuipplanten die niet winterhard zijn, kun je het beste op een vorstvrije plek geven. Zet ze in het tuinhuisje, in de garage of een koele plek in huis waar de temperatuur tussen de 5 en 10 graden is. Vergeet niet om deze planten af en toe water te geven!

Tip 6: bescherm de buitenplanten tegen vorst

Niet iedere plant kan goed tegen kou. Zoek uit bij welke temperaturen jouw planten beschermd moeten worden. Bij vorst is het aangeraden om deze planten te beschermen met bijvoorbeeld stro en jute of noppenfolie. Mocht je de planten in wikkelen met folie, zorg er dan voor dat hier gaatjes in geprikt zijn zodat de plant voldoende zuurstof krijgt.

Tip 7: maak de vijver winterklaar

Haal de ingewaaide bladeren en dode vijverplanten uit de vijver, dit voorkomt dat ze op de bodem gaan rotten. Als de vijver niet is ontdaan van afgestorven planten of blad kan er een verzuring plaatsvinden van het vijverwater. Er is een grote kans dat de vijver in het voorjaar last krijgt van algen.

Tip 8: sluit de buitenkraan af

Aangezien de tuin niet meer besproeid hoeft te worden, kan de tuinslang opgeborgen worden. Koppel de tuinslang af, laat deze leeg lopen en rol hem op om hem vervolgens een plekje in het tuinhuis, garage of in huis te geven. De buitenkraan kan ook afgesloten worden zodat deze vorstvrij blijft.

Tip 9: bloembollen planten

Het najaar is het ideale moment om bollen te poten! Voorjaarsbloeiende bollen zoals: tulpen, hyacinten, narcissen en krokussen kun je het beste planten tot de eerste week van december, nog voor de eerste nachtvorst.

Tip 10: tuinmeubelen onderhouden

Heb je zo’n knappe loungeset in je tuin staan? Tijd om het schoon te maken! Bescherming en onderhoud zijn namelijk erg belangrijk om de levensduur van je meubelen te verlengen. Als jouw tuinmeubelen in de winter buiten blijven staan, dan kun je ze beschermen met een speciale hoes tegen vocht en vorst.

 

Klaar voor de winter?

Geniet nog even van de herfstkleuren voor de winter aanbreekt. Het is weer tijd om te relaxen naast je haardvuur met een lekkere tas warme chocomelk.

In de lente zal je terug ten volle kunnen genieten van jouw tuin dankzij deze voorbereidingen.

Bronnen: Intratuin.be en infonu.nl

 

 

© 2017 WeTasker. All rights reserved